Entrevista a Lorenzo Signo (@Lorenztrader)

*La entrevista original en castellano está al final del post (no uséis el traductor).

 

Avui us porto un dels primers traders que vaig seguir en Lorenzo, de fet durant temps… va ser l’únic.

El vaig conèixer just quan vaig començar a plantejar-me el tema del trading, hi he recorregut en paral·lel part del seu camí.

Gràcies a ell vaig arribar a conèixer a la gent de trading para todos, i també vaig arribar al que és el volum…

Deixem-nos de presentacions i anem a l’entrevista:

 

Molt bones Lorenzo, et conec de fa molt, des de LEDI i et vull donar les gràcies per accedir a què t’entrevisti.
Per començar … que millor que fer-ho des d’un principi, com acaba un conductor de limusines en el trading? Explica’ns com ho vas conèixer i que et va atrapar?

Primer: moltes gràcies per voler entrevistar-me i per seguir-me des de l’edat de la pedra … jojojojo … han passat anys des de la fase LEDI… al final tot serveix si ho utilitzes per aprendre i avançar.
A Itàlia aquest era el meu treball, però sempre, sempre he estat un apassionat dels mercats. Un parell de pel·lícules que vaig veure quan era bastant jove em van marcar: “entre pillos anda el juego”, amb els diners dels altres i, òbviament, Wall Street.
Operar en els mercats em fascina des de molt jove. Quant he pogut tenir la possibilitat de tornar a aquest amor, ho he aprofitat.

Un cop t’atrapa … arriba el moment de fer el salt, ho deixes tot, convius amb el teu treball … com va ser aquesta decisió i sobretot com la vas viure?

Vist ara, ha estat una bogeria. He deixat una posició bastant còmoda a Itàlia, ho he venut tot i m’he vingut a viure a Espanya, a l’inici per dedicar-me al sector immobiliari, però aviat he descobert que la meva passió són els mercats; més dinàmics… això ara se sol anomenar “sortir de la zona de confort”.

Però vaig començar a operar en borsa ja quan estava treballant com xofer. Recordo que m’arribaven sms al mòbil per informar-me de les cotitzacions i em parava davant d’un banc on sàvia que passaven les cotitzacions contínuament.

Suposo que el trading és una cosa internacional, però com veus l’enfocament i si hi ha diferències entre Espanya o Itàlia? 

aquí a Espanya, a l’inici et miraven bastant rar. Amb els meus amics italians podíem parlar de borsa i mercats quan teníem 20 anys i ens semblava una cosa normal. Ara aquí a Espanya també tot ha millorat molt.
Personalment opino que ara mateix a Espanya està més desenvolupada tota la part d’ensenyar als traders.

Un cop ja estàs ficat de ple, com a tot principiant li ve aquesta ratxa en què o sobrevius o ho deixes, després poden venir més però sobretot la primera marca, pots parlar-nos d’aquest moment? 

Són diverses les ratxes en què “o sobrevius o ho deixes”. En el meu cas sempre he triat voler seguir endavant i sobreviure, però admeto que he tingut moments molt durs, on no veia la sortida o no em veia capaç. La meva manera d’operar sempre m’ha salvat de cometre errors massa greus, mai he tingut una fase de bogeria on he perdut molts diners, suposo que això m’ha ajudat a seguir endavant.

I ara després del viscut, t’arriba una persona en aquesta situació i que és el primer que li recomanes basat en la teva experiència?

El primer que m’agrada dir, ara que ho sé, és que ÉS POSSIBLE. Que no cometi errors grans, que es limiti a avançar amb bon ritme sense voler guanyar un dia per l’altre.

Deixa’m abusar que conec una petita part del teu trajecte … Sé que has estat en diversos llocs i de tu vaig escoltar per primera vegada el terme “desaprendre”. Com d’important és el terme desaprendre per a un trader?

Al final tot serveix, al final totes les experiències que he viscut han estat necessàries per ser capaç de reconèixer el que funcionava. Repeteixo: haver estat capaç de sobreviure a tota la fase de recerca m’ha permès ser capaç de reconèixer a l’instant el que per mi era el millor. Desaprendre és no seguir en l’error només perquè t’has acostumat a aquestes EMAS o aquest RSI o aquest estocàstic, i ser capaç d’anar eliminant coses. Dic eliminant perquè per a mi l’essència del trading és anar traient coses per quedar-te amb l’essencial.

És bo o dolent que un trader vagi donant voltes per trobar aquest sistema que s’adeqüi a ell tenint en compte que el procés de desaprendre complica molt més el camí que pot ser que no trobi aquest sistema?

No és ni bo ni dolent, depèn de com s’utilitza aquest camí, com s’utilitzen aquestes voltes. Alguns segueixen donant voltes i voltes i no saben entendre quan els passa per davant l’ocasió, altres tenen la sort de començar directament amb el millor mètode. Però això també és un problema, alguns tenen el millor mètode davant dels ulls i el deixen passar perquè els arriba massa aviat.

Demà una persona t’escriu un correu i et diu, mira no sé res però em mola el que fas i jo vull fer-ho. Quin és la teva recomanació? Creus que cal exigir-alguna qualitat prèvia?

Com he dit a l’inici, sempre he estat un apassionat dels mercats, llavors des de la meva experiència es necessita un mínim de passió prèvia. Si el que t’atrau són els diners, llavors cura. Si et centres només en els diners, és possible que no siguis capaç de seguir avançant quan es presentaran les dificultats.
Però amb el temps m’he adonat que una qualitat necessària és que t’agradi fer les coses bé, que t’agradi ser bo … això t’empenyerà a millorar hi ha buscar les solucions.

Entrem al drap … fas servir preu i volum per operar, que t’aporta això a la teva operativa? 

En el meu camí, un dia conec un “tio” per twitter que escriu tweets en un idioma raríssim (molts no es recorden, però @ruralbroker escrivia en “castúo”, l’idioma extremeny) a l’inici em feia riure … però amb els dies em vaig adonar que quan parlava de trading tenia unes idees interessants … al final vam prendre un cafè, parlem de trading i bàsicament la meva vida ha canviat. Vaig conèixer també @tradercillo (el que sap … jojojojo) que per a mi és un Geni.
Ara mateix no podria operar amb un gràfic sense el volum, no aconsegueixo pensar com podria fer-ho; m’ha aportat tota la lògica necessària per entendre com posicionar-me.

Arriba un dia en què decideixes muntar GoodTrading amb el teu soci Borja. Explica’ns una mica com neix la idea, que busqueu oferir i a quin trader es dirigeix?

Un dia, parlant per telèfon, em va comentar que volia escriure el seu nou llibre amb mi. Ens trobem per parlar del llibre i vam veure que connectàvem perfectament. Jo estava en la fase de voler crear alguna cosa a nivell “suport als traders” … quan ens hem posat a treballar, hem tret les nostres idees i hem creat Goodtrading. Opinem que cada trader és un món i que cada trader necessita un seguiment personalitzat; i et puc assegurar que l’experiència amb els alumnes m’està confirmant això. Expliquem trading, però cada vegada d’una forma diferent, adaptant-nos a cada persona que tenim davant. Ens dirigim al principiant total (que acabarà tenint la sort de començar a conèixer el que millor funciona de veritat) però també ens dediquem a la desprogramació de traders que es troben en una fase de bloqueig o que volen millorar
Just fa uns dies he publicat a twitter unes fotos d’un xat amb un alumne. Estem contentíssim dels resultats.

Ets una persona molt activa en les xarxes socials, com portes aquesta exposició, que busques transmetre i com portes els “haters”?

Jo Actiu en les xarxes socials? … ¿De veritat? … Jojojojo la veritat és que m’he adaptat bé a twitter (Facebook m’agrada bastant menys). Mai he tingut un pla d’atac clar … sempre he anat a sensacions i emocions (en el trading cal tenir-sota control, però en altres entorns deixo que tinguin més espai) he anat canviant bastant, ara mateix estic molt satisfet amb la meva aportació en twitter.

Intento aportar el que em passa, les difucultats, els èxits. He estat uns dels primers que penjava fotos de trades negatives, la gent em deia “que bé, no molts pengen fotos de trades negatives” i per a mi era bastant normal, em semblava la millor manera per aprendre dels meus errors i poder compartir-los. Ara ja no penjo cap foto, prefereixo centrar-me a transmetre els conceptes que em semblen més importants.

¿Com porto el dels haters? Jo sóc dels que bloquegen amb molta facilitat … jijijiji … una paraula que no m’agrada i zas … bloquejat. Vull mantenir la meva casa neta i agradable i que sigui un lloc on em vingui de gust estar.
Però twitter i les xarxes socials m’han aportat moltíssim, he conegut a persones que m’han ajudat literalment a millorar la meva vida.

Abans de passar a un pla més personal i íntim si vols dir alguna cosa més sobre trading que no vulguis que es perdi i que no t’hagi preguntat, aquest és el moment.

Viure del trading és possible, el trading és senzill, el difícil és ser un bon trader.

Anem a un test final per definir-te, preguntes curtes i concises:

Un color? Blau marí
Una cançó? Alguna de rock
Una pel·lícula? El senyor de la guerra
Un plat de menjar? Tortellini de la meva mare
Una ciutat o poble? A Espanya m’agrada Vitòria … a escala planetària m’atrau Nova Zelanda
Un hobby? Jugar al simulador de cotxe. Sóc un apassionat de tot el que sigui esport del motor.
Mar o muntanya? Un llac en una muntanya
I finalment … si et donessin l’oportunitat de ser una altra persona qui series?
M’agradaria ser el Lorenzo de fa 10 anys però sabent el que sé ara … jojojojo

Gràcies Lorenzo per concedir-me aquests minuts del teu temps i més en plenes vacances.
Espero que et vagi molt bé tant en el trading com en els projectes que et planteges.
Et desitjo molts èxits.

 

——————

Entrevista original:

 

Muy buenas Lorenzo, te conozco de hace mucho, des de LEDI y te quiero dar las gracias por acceder a que te entreviste.

Para empezar… que mejor que hacerlo des de un principio, como termina un conductor de limusinas en el trading? Cuéntanos como lo conociste y que te atrapo?

Primero: muchas gracias por querer entrevistarme y por seguirme desde la edad de la piedra…jojojojo…han pasado años desde la fase LEDI… al final todo sirve si lo utilizas para aprender y avanzar.

En Italia ese era mi trabajo, pero siempre, siempre he sido un apasionado de los mercados. Un par de películas que vi cuando era bastante joven me marcaron: entre pillos anda el juego, con el dinero de los demás y, obviamente, Wall  Street.

Operar en los mercados me fascina desde muy joven, en cuanto he podido tener la posibilidad de volver a ese amor, lo he aprovechado.

Una vez te atrapa… llega el momento de dar el salto, lo dejas todo, convives con tu trabajo… como fue esa decisión y sobretodo como la viviste?

Visto ahora, ha sido una locura, he dejado una posición bastante cómoda en Italia, he vendido todo y me he venido a vivir a España, al inicio para dedicarme al sector inmobiliario, pero pronto he descubierto que mi pasión son los mercados, más dinámicos.…eso ahora se suele llamar “salir de la zona de confort”.

Pero empecé a operar en bolsa ya cuando estaba trabajando como chofer, recuerdo que me llegaban sms al movil para informarme de la cotizaciones y me paraba delante de un banco donde sabía que pasaban las cotizaciones continuamente.

Supongo que el trading es algo internacional, pero como ves el enfoque y si hay diferencias entre España o Italia?

Aquí en España, al inicio te miraban bastante raro; con mis amigos italianos podíamos hablar de bolsa y mercados cuando teníamos 20 años y nos parecía algo normal. Ahora aquí en España también todo ha mejorado mucho.

Personalmente opino que ahora mismo en España está más desarrollada toda la parte de enseñar a los traders.

Una vez ya estás metido de lleno, como a todo principiante le viene esa racha en que o sobrevives o lo dejas, luego pueden venir más pero sobretodo la primera marca, puedes hablarnos de ese momento? 

Son varias las rachas en que “o sobrevives o lo dejas”, en mi caso siempre he elegido querer seguir adelante y sobrevivir, pero admito que he tenido momentos muy duros, donde no veía la salida o no me veía capaz. Mi manera de operar siempre me ha salvado de cometer errores demasiados graves. Nunca he tenido una fase de locura donde he perdido mucho dinero. Supongo que eso me haya ayudado en seguir adelante.

Y ahora después de lo vivido, te llega una persona en esa situación y que es lo primero que le recomiendas basado en tu experiencia?

Lo primero que me gusta decir, ahora que lo sé, es que ES POSIBLE. Que no cometa errores grandes, que se limite en avanzar con buen ritmo sin querer ganar un día para otro.

Déjame abusar de que conozco una pequeña parte de tu trayecto… Sé que has estado en varios sitios y de ti escuche por primera vez el término “desaprender”. Cual de importante es el termino desaprender para un trader?

Al final todo sirve, al final todas las experiencias que he vivido han sido necesarias para ser capaz de reconocer lo que funcionaba. Repito: haber sido capaz de sobrevivir a toda la fase de búsqueda me ha permitido ser capaz de reconocer al instante lo que para mí era lo mejor.

Desaprender es no seguir en el error solo porque te has acostumbrado a esas EMAS o a ese RSI o ese estocástico y ser capaz de ir eliminando cosas. Digo eliminando porque para mí la esencia del trading es ir quitando cosas para quedarte con lo esencial.

Es bueno o malo que un trader vaya dando vueltas para encontrar ese sistema que se adecue a él teniendo en cuenta que el proceso de desaprender complica mucho más el camino  que puede que no encuentre ese sistema?

No es ni bueno ni malo, depende de cómo se utiliza ese camino, como se utilizan esas vueltas. Algunos siguen dando vueltas y vueltas y no saben entender cuando les pasa por delante la ocasión, otros tienen la suerte de empezar directamente con el mejor método, pero eso también es un problema. Algunos tienen el mejor método delante de los ojos y lo dejan pasar porque les llega demasiado pronto.

Mañana una persona te escribe un correo y te dice, mira no sé nada pero me mola lo que haces y yo quiero hacerlo. Cuál es tu recomendación? Crees que hay que exigirle alguna cualidad previa?

Como he dicho al inicio, siempre he sido un apasionado de los mercados, entonces desde mi experiencia se necesita un mínimo de pasión previa. Si lo que te atrae es el dinero, entonces cuidado. Si te centras solo en el dinero, es posible que no seas capaz de seguir avanzando cuando se presentaran las dificultades.

Pero con el tiempo me he dado cuenta de que una cualidad necesaria es que te guste hacer las cosas bien, que te guste ser bueno…eso te empujará a mejorar y a buscar las soluciones.

Entremos al trapo… usas precio y volumen para operar, que te aporta eso a tu operativa?

En mi camino, un día conozco a un tío por twitter que escribe tweets en un idioma rarísimo ( muchos no se recuerdan, pero @ruralbroker escribía en “Castuo”,el idioma extremeño) al inicio me hacia reír…pero con los días me di cuenta de que cuando hablaba de trading tenía unas ideas interesantes…al final tomamos un café , hablamos de trading y básicamente mi vida ha cambiado. Conocí también a @tradercillo (el que sabe…jojojojo) que para mí es un Genio.

Ahora mismo no podría operar con un gráfico sin el volumen, no consigo pensar cómo podría hacer. Me ha aportado toda la lógica necesaria para entender como posicionarme.

Llega un día en que decides montar GoodTrading con tu socio Borja. Cuéntanos un poco como nace la idea, que buscáis ofrecer y a que trader se dirige?

Un día, hablando por teléfono, me comento que quería escribir su nuevo libro conmigo. Nos encontramos para hablar del libro y vimos que conectábamos perfectamente. Yo estaba en la fase de querer crear algo a nivel “apoyo a los traders”…cuando nos hemos puesto a trabajar, hemos sacado nuestras ideas y hemos creado Goodtrading.

Opinamos que cada trader sea un mundo y que cada trader necesita un seguimiento personalizado, y te puedo asegurar que la experiencia con los alumnos me está confirmando esto. Explicamos trading, pero cada vez de una forma diferente, adaptándonos a cada persona que tenemos delante.

Nos dirigimos al novato total (que acabará teniendo la suerte de empezar a conocer lo que mejor funciona de verdad) pero también nos dedicamos a la desprogramación de traders que se encuentran en una fase de bloqueo o que quieren mejorar

Justo hace unos días he publicado en twitter unas fotos de un chat con un alumno, estamos contentísimo de los resultados.

Eres una persona muy activa en las redes sociales, como llevas esa exposición, que buscas transmitir y como llevas los “haters”?

¿Yo activo en las redes sociales?… ¿de verdad?… jojojojo la verdad es que me he adaptado bien a twitter (Facebook me gusta bastante menos). Nunca he tenido un plan de ataque claro…siempre he ido a sensaciones y emociones (en el trading hay que tenerlas bajo control, pero en otros entornos dejo que tengan más espacio) he ido cambiando bastante, ahora mismo estoy muy satisfecho con mi aportación en twitter.

Intento aportar lo que me pasa, las dificultades, los logros. He sido unos de los primeros que colgaba fotos de trades negativas, la gente me decía “que bien, no muchos cuelgan fotos de trades negativas” y para mí era bastante normal, me parecía la mejor manera para aprender de mis errores y poder compartirlos. Ahora ya no cuelgo ninguna foto, prefiero centrarme en transmitir los conceptos que me parecen más importantes.

¿Cómo llevo lo de los haters? yo soy de los que bloquean con mucha facilidad…jijijiji…una palabra que no me gusta y zas…bloqueado. Quiero mantener mi casa limpia y agradable y que sea un sitio donde me apetezca estar.

Pero twitter y las redes sociales me han aportado muchísimo. He conocido a personas que me han ayudado literalmente a mejorar mi vida.

Antes de pasar a un plano más personal e íntimo si quieres decir algo más sobre trading que no quieras que se pierda y que no te haya preguntado, este es el momento.

Vivir del trading es posible, el trading es sencillo, lo difícil es ser un buen trader.

Vamos a un test final para definirte, preguntas cortas y concisas:

Un color? azul marino

Una canción? alguna de rock

Una película? el señor de la guerra

Un plato de comida? tortellini de mi madre

Una ciudad o pueblo? en España me gusta Vitoria…a nivel planetario me atrae Nueva Zelanda

Un hobby? jugar al simulador de coche. Soy un apasionado de todo lo que sea deporte del motor.

Mar o montaña? un lago en una montaña

Y por último… si te dieran la oportunidad de ser otra persona quien serias?

Me gustaría ser el Lorenzo de hace 10 años pero sabiendo lo que sé ahora…jojojojo.

 

Gracias Lorenzo por concederme esos minutos de tu tiempo y más en plenas vacaciones.

Espero que te vaya muy bien tanto en el trading como en los proyectos que te planteas.

Te deseo muchos éxitos.

Deixa un comentari

Translate »
%d bloggers like this: