Entrevista a Jose Basagoiti (@jose_basa)

*La entrevista original en castellano está al final del post (no uséis el traductor).

Molt bones, avui porto a un senyor que vaig conèixer a través d’un company (Raul Hernandez) i m’ha semblat una persona molt assenyada amb el trading que realitza i sincera.

Tenia ganes d’apropar-vos a Jose Basagoiti i aquí el teniu, desitjo que l’entrevista sigui del vostre gust.

 

Molt bones Jose, moltes gràcies per deixar-me entrevistar-te i conèixer una mica.

Per començar, m’agradaria que m’expliquessis una mica com vas aterrar en aquest món i que et va fer encendre l’espurna per dir … això és el meu?

A La carrera vaig tenir els meus primers contactes amb aquest món, assignatures que repassaven els conceptes bàsics dels diferents productes i mercats financers, però realment eren coses inservibles per operar. D’aquí em va anar creixent l’interès i juntament amb les meravelles que llegia per internet vaig acabar per convencem, anys més tard vaig entendre tot el fum que existia en aquest camp.

Un xaval jove escolta diners, llibertat i poques hores de treball i se li encenen els ulls. És un ham fàcil i legal, ja que realment no està mentint, simplement amagant el 95% de la veritat. No obstant això, totes aquestes possibilitats que oferia el trading em van portar a llançar-me i avui dia, després de molts anys de lluita, puc dir que estic complint el meu somni.

Ens pots explicar una mica la teva història a Londres hi ha Pluscapital?

A Londres vaig fer el pas més important dins del meu camí com trader, vaig poder operar amb professionals del sector i baixar-me del llim en què estava. L’experiència em va servir per entrar a treballar com trader a Espanya, a Pluscapital.

La forma d’operar en un broker o agència és molt diferent de la que fem per compte propi. Aquí cal tenir en compte molts més aspectes de MM i no tant del propi sistema. Una cartera conté diferents comptes de clients, cada un amb un perfil de risc diferent i unes pretensions diferents. A més la generació del spread també és molt important.

L’experiència va ser molt bona i em va permetre estalviar per iniciar el projecte que avui dia gairebé tots coneixeu, TradingWayOfLife.

Arriba un dia en què ho deixes tot i et poses pel teu compte, perquè, quin és el teu objectiu i que cerques que no et donava treballar com trader per un altre?

Com he explicat, des del principi, els meus objectius eren clarament emprendre un negoci en el qual jo portes les regnes i les decisions. Coneixia ja perfectament les tremendes dificultats de poder arribar a viure del trading però tenia les possibilitats, temps (era jove per pegar-me la patacada), diners i moltíssim entusiasme.

Crec que tothom ha de tenir el dret de lluitar pels seus somnis, una altra cosa és que no tots podran aconseguir-ho.

Aquest pas ho dónes ja a posteriori o ja hi ha un moment en què vas barrejant el treball per un altre i el teu propi trading?

El vaig anar barrejant. Des que vaig començar amb el meu primer compte de futurs (2006) no he parat d’operar per compte propi, independentment d’estar treballant o no per a una altra empresa. Moltes vegades, treure’t la pressió dels diners ajuda molt. M’explico, tenir un sou a part del propi trading ajuda molt a l’operativa, ja que redueix abismalment la pressió.

A poc a poc et vas fent a ella, però per començar crec que el més correcte és compaginar un sou fix amb el trading propi.

En el moment que estàs tu i el mercat sols … és normal que vinguin males ratxes com tot principiant … que tal les recordes i com vas sortir d’elles?

Avui en dia tinc trades negatius, però no m’agrada dir-males ratxes perquè poques vegades són per fallada meva. El meu sistema té un percentatge de trades que necessàriament acabaran en negatiu i compto amb ells, per això no els considero mala ratxa. Si és per fallada meva, que també segueixo cometent lògicament, sí que ho assumeixo com a error, però avui dia controlo molt aquest aspecte.

Sortir d’una mala ratxa disciplinadament és probablement un dels més grans passos que pot realitzar un trader. La majoria de les vegades que caiem en males dinàmiques tendim a deixar-nos portar per impulsos i cometem errors com sobreoperar, sobreapalancarnos o entrar al mercat per revenja. Si aconseguim evitar això i sortir de la mala ratxa ajustant-nos al sistema haurem fet un pas gegant, perquè ens haurem adonat que les coses funcionen sense sortir-se del guió.

Que li aconsellaries a una persona que es troba ara mateix en una mala ratxa? Com l’ajudaries a sortir d’aquí?

El primer, que no tingui pressa, voler córrer o sortir d’una mala dinàmica ràpid és demolidor. Les presses et fan cometre errors que després porten a altres errors i acaben per lapidar comptes. Ajusta’t al teu sistema i tingues paciència en veure resultats. El trading exigeix ​​una fredor i una paciència infinites, sobretot en els mals moments. Per això és tan dur.

I una persona que vol començar a dedicar-se en el trading, quina seria la teva recomanació? Quines són les qualitats que creus que ha de tenir algú que s’acosta a aquest món?

Les qualitats es poden anar forjant, he llegit molt sobre capacitats que es necessiten per ser trader i que no tothom pot i no estic d’acord. Les habilitats s’entrenen, hi haurà persones que triguin més a dominar-les i altres menys, però tothom és capaç.

El que sí que és fonamental i totalment necessari per començar són aquestes tres coses. Temps, diners i poques necessitats vitals (familiars o econòmiques). Si no tens alguna d’aquestes tres és difícil que puguis arribar a viure d’això, jo diria gairebé impossible.

Ens podries explicar una mica el sistema en què treballes i tradeges, i com vas arribar a ell?

Jo vaig començar en el trading amb els ensenyaments de Paco Gómez i el seu equip, tots els vídeos que penjaven és la seva web me’ls covava i memoritzava i posteriorment els aplicava al mercat. El sistema era bo però els errors que vaig cometre, més per MM i psico em van portar a rebentar meu compte.

En aquest moment vaig decidir aprendre i deixar-me guiar per un trader de contrastada experiència, Rafa García. Aquest va ser el meu punt d’inflexió com retail trader, vaig fer un pas endavant i vaig deixar de cometre els errors que afectaven el meu camí. Vaig aprendre FPF i sobretot a operar amb cap.

D’aquí vaig crear el meu propi sistema basat en els altres dos. Com podran apreciar jo no he inventat res.

T’he vist que sempre operes diferents mercats, perquè aquests i que busques en ells? Scalping o també swing?

Al llarg de la meva trajectòria he operat moltíssims mercats, però al final t’adones que has de centrar en uns pocs i treure el màxim profit d’ells, tota la resta és contraproduent (al meu gust).

Avui dia opero sobretot el futur del DAX i en el compte de CFDs miro el EURUSD i el cru.

Pel que fa a la forma d’operar, faig només scalping en futurs i en CFDs tracto de barrejar, però sobretot scalping també. Em sento més còmode amb operacions molt curtes en temps.

Un dia montes TWOL … que busques a muntar? Quin tipus de formació busques donar?

Amb TWOL quan vam començar volíem formar una marca que registrés la forma de vida d’un daytrader, amb la llibertat i les possibilitats que ofereix, alguna cosa diferent de la pròpia gestió de capitals. Estem en procés de molts projectes que ja anirem explicant.

Pel que fa a la formació, vaig donar durant un temps classes one to one i m’encantava, però em treien molt de temps i vaig decidir deixar-ho per buscar altres formes. El meu equip va donar diversos cursos presencials en el qual els alumnes operaven amb comptes reals (exigíem experiència) i els resultats van ser excel·lents, però el local que teníem va deixar de llogar i els costos en altres llocs era inassumibles per al preu del curs.

Busquem una formació sincera, bona i real, afortunadament cada vegada hi ha més cursos que segueixen aquest guió i no com fa uns anys.

Creus que una persona pot viure només del trading tenint en compte que aquí no hi ha un sou fix mensual?

Una persona pot viure del trading si ha superat tot el camí i ha arribat a una consistència en l’operativa. Quan fa temps al mercat i seguint un mateix guió de forma adequada és difícil veure molta volatilitat en resultats, si guanyes sols guanyar i no t’ha de preocupar molt tenir mals trades perquè saps que hi ha unes estadístiques que et donen suport. La consistència et dóna pràcticament un sou fix.

Això sí, arribar a aquest nivell és molt complicat.

Què opines de la formació que es dóna del trading?

Hi ha formació molt bona i molt dolenta, simplement cal saber distingir-la en comptes de criticar-tant. A mi personalment no m’agrada jutjar sense conèixer i crec que cadascú és responsable i capaç de prendre decisions, per això em sembla de baixa categoria criticar les coses sense raó. Per tant, davant la mala formació o els venedors de fum, crec que un mateix és el que ha de saber distingir.

Tenir en compte que tant com els que venen fum, existeix molta enveja en aquest món, diria que bastant més de fet.

Anem a un test final per definir-te, preguntes curtes i concises:

Un color? Verd

Una cançó? Do not look back in anger (OASIS)

Una pel·lícula? Pulp Fiction

Un plat de menjar? Gaspatxo

Una ciutat o poble? Londres

Un hobby? El “Atleti”

Mar o muntanya? Mar

I finalment … si et donessin l’oportunitat de ser una altra persona qui series?

No em canviaria en vida per ningú, però per un dia si m’agradaria provar ser una altra persona, potser John Lennon.

Gràcies Jose per dedicar el teu temps i donar-me la possibilitat de conèixer una mica més. Ja fa uns mesos que et segueixo i em sembles una persona sincera i honesta, t’agraeixo que comparteixis la teva operativa i experiència.

Et desitjo molts èxits.

 

———-

Entrevista original:

 

Muy buenas Jose, muchas gracias por dejarme entrevistarte y conocerte un poco.

Para empezar, me gustaría que me contaras un poco como aterrizaste en este mundo y que te hizo encender la chispa para decir… esto es lo mío?

En la carrera tuve mis primeros contactos con este mundo, asignaturas que repasaban los conceptos básicos de los diferentes productos y mercados financieros, pero realmente eran cosas inservibles para operar. De ahí me fue creciendo el interés y junto con las maravillas que leía por internet acabé por convencerme, años más tarde entendí todo el humo que existía en este campo.

Un chaval joven oye dinero, libertad y pocas horas de trabajo y se le encienden los ojos. Es un anzuelo fácil y legal, ya que realmente no está mintiendo, simplemente escondiendo el 95% de la verdad. Sin embargo, todas esas posibilidades que ofrecía el trading me llevaron a lanzarme y hoy en día, tras muchos años de lucha, puedo decir que estoy cumpliendo mi sueño.

Nos puedes explicar un poco tu historia en Londres y en Pluscapital?

En Londres di el paso más importante dentro de mi camino como trader, pude operar codo con codo con profesionales del sector y bajarme del limbo en el que estaba. La experiencia me sirvió para entrar a trabajar como trader en España, en Pluscapital.

La forma de operar en un bróker o agencia es muy diferente a la que hacemos por cuenta propia. Ahí hay que tener en cuenta muchos más aspectos de MM y no tanto el propio sistema. Una cartera contiene diferentes cuentas de clientes, cada uno con un perfil de riesgo diferente y unas pretensiones distintas. Además la generación de spread también es muy importante.

La experiencia fue muy buena y me permitió ahorrar para iniciar el proyecto que hoy en día casi todos conocéis, TradingWayOfLife.

Llega un día en que lo dejas todo y te pones por tu cuenta, porque, cuál es tu objetivo y que buscas que no te daba trabajar como trader por otro?

Como he contado, desde el principio, mis objetivos eran claramente emprender un negocio en el que yo llevará las riendas y las decisiones. Conocía ya perfectamente las tremendas dificultades de poder llegar a vivir del trading pero tenía las posibilidades, tiempo (era joven para pegarme el tortazo), dinero y muchísimo entusiasmo.

Creo que todo el mundo debe tener el derecho de luchar por sus sueños, otra cosa es que no todos podrán conseguirlo.

Ese paso lo das ya a posteriori o ya hay un momento en que vas mezclando el trabajo por otro y tu propio trading?

Lo fui mezclando. Desde que empecé con mi primera cuenta de futuros (2006) no he parado de operar por cuenta propia, independientemente de estar trabajando o no para otra empresa. Muchas veces, quitarte la presión del dinero ayuda mucho. Me explico, tener un sueldo aparte del propio trading ayuda mucho a la operativa, ya que reduce abismalmente la presión.

Poco a poco te vas haciendo a ella, pero para empezar creo que lo más correcto es compaginar un sueldo fijo con el trading propio.

En el momento que estás tú y el mercado solos… es normal que vengan malas rachas como todo principiante… que tal las recuerdas y como saliste de ellas?

Hoy en día tengo trades negativos, pero no me gusta llamarlo malas rachas porque rara vez son por fallo mío. Mi sistema tiene un porcentaje de trades que necesariamente van a acabar en negativo y cuento con ellos, por eso no los considero mala racha. Si es por fallo mío, que también sigo cometiendo lógicamente, sí que lo asumo como error, pero hoy en día controlo mucho ese aspecto.

Salir de una mala racha de forma disciplinada es probablemente uno de los mayores pasos que puede realizar un trader. La mayoría de las veces que caemos en malas dinámicas tendemos a dejarnos llevar por impulsos y cometemos errores como sobreoperar, sobreapalancarnos o entrar al mercado por revancha. Si conseguimos evitar eso y salir de la mala racha ajustándonos al sistema habremos dado un paso gigante, porque nos habremos dado cuenta que las cosas funcionan sin salirse del guion.

Que le aconsejarías a una persona que se encuentra ahora mismo en una mala racha? Como le ayudarías a salir de ahí?

Lo primero que no tenga prisa, querer correr o salir de una mala dinámica rápido es demoledor. Las prisas te hacen cometer errores que luego llevan a otros errores y acaban por lapidar cuentas. Ajústate a tu sistema y ten paciencia en ver resultados. El trading exige una frialdad y una paciencia infinitas, sobre todo en los malos momentos. Por eso es tan duro.

Y una persona que quiere empezar a dedicarse en el trading, cual sería tu recomendación? Cuáles son las cualidades que crees que tiene que tener alguien que se acerca a este mundo?

Las cualidades se pueden ir forjando, he leído mucho sobre capacidades que se necesitan para ser trader y que no todo el mundo puede y no estoy de acuerdo. Las habilidades se entrenan, habrá personas que tarden más en dominarlas y otras menos, pero todo el mundo es capaz.

Lo que sí es fundamental y totalmente necesario para empezar son estas tres cosas. Tiempo, dinero y pocas necesidades vitales (familiares o económicas). Si careces de alguna de estas tres es difícil que puedas llegar a vivir de esto, yo diría casi imposible.

Nos podrías contar un poco el sistema en el que trabajas y tradeas, y como llegaste a el?

Yo empecé en el trading con las enseñanzas de Paco Gómez y su equipo, todos los vídeos que colgaban es su web me los empollaba y memorizaba y posteriormente los aplicaba la mercado. El sistema era bueno pero los errores que cometí, más por MM y psico me llevaron a reventar mi cuenta.

En ese momento decidí aprender y dejarme guiar por un trader de contrastada experiencia, Rafa García. Ese fue mi punto de inflexión como retail trader, di un paso adelante y dejé de cometer los errores que lastraban mi camino. Aprendí FPF y sobre todo a operar con cabeza. De ahí cree mi propio sistema basado en los otros dos. Como podrán apreciar yo no he inventado nada

Te he visto que siempre operas diferentes mercados, porque estos y que buscas en ellos? Scalping o también swing?

A lo largo de mi trayectoria he operado muchísimos mercados, pero al final te das cuenta que debes centrarte en unos pocos y sacar el máximo provecho de ellos, todo lo demás es contraproducente (a mi gusto).

Hoy en día opero sobretodo el futuro del DAX y en la cuenta de CFDs miro el EURUSD y el crudo.

En cuanto a la forma de operar, hago sólo scalping en futuros y en CFDs trato de mezclar, pero sobretodo scalping también. Me siento más cómodo con operaciones muy cortas en tiempo.

Un día montas TWOL… que buscas en montarlo? Qué tipo de formación buscas dar?

Con TWOL cuando empezamos queríamos formar una marca que registrase la forma de vida de un daytrader, con la libertad y las posibilidades que ofrece, algo diferente de la propia gestión de capitales. Estamos en proceso de muchos proyectos que ya iremos contando.

En cuanto a la formación, di un tiempo clases one to one y me encantaba, pero me quitaban mucho tiempo y decidí dejarlo para buscar otras formas. Mi equipo dio varios cursos presenciales en el cual los alumnos operaban con cuentas reales (exigíamos experiencia) y los resultados fueron excelentes, pero el local que teníamos dejó de alquilar y los costes en otros sitios era inasumibles para el precio del curso.

Buscamos una formación sincera, buena y real, afortunadamente cada vez hay más cursos que siguen este guion y no como hace unos años.

Crees que una persona puede vivir solamente del trading teniendo en cuenta que aquí no hay un sueldo fijo mensual?

Una persona puede vivir del trading si ha superado todo el camino y ha llegado a una consistencia en la operativa. Cuando llevas tiempo en el mercado y siguiendo un mismo guion de forma adecuada es difícil ver mucha volatilidad en resultados, si ganas sueles ganar y no te debe preocupar mucho tener malos trades porque sabes que hay unas estadísticas que te respaldan. La consistencia te da prácticamente un sueldo fijo.

Eso sí, llegar a ese nivel es muy complicado.

Qué opinas de la formación que se da del trading?

Hay formación muy buena y muy mala, simplemente hay que saber distinguirla en vez de criticarla tanto. A mí personalmente no me gusta juzgar sin conocer y creo que cada uno es responsable y capaz de tomar decisiones, por eso me parece de baja categoría criticar las cosas sin razón. Por tanto, ante la mala formación o los vende humos, creo que uno mismo es el que debe saber distinguirlo.

Tener en cuenta que tanto como vende humos existe mucha envidia en este mundo, diría que bastante más de hecho.

Vamos a un test final para definirte, preguntas cortas y concisas:

Un color? Verde

Una canción? Don’t look back in anger (OASIS)

Una película? Pulp Fiction

Un plato de comida? Gazpacho

Una ciudad o pueblo? Londres

Un hobby? El “Atleti”

Mar o montaña? Mar

Y por último… si te dieran la oportunidad de ser otra persona quien serias?

No me cambiaría en vida por nadie, pero por un día si me gustaría probar ser otra persona, quizá John Lennon.

Gracias José por dedicarme tu tiempo y darme la posibilidad de conocerte un poco más. Ya hace unos meses que te sigo y me pareces una persona sincera y honesta, te agradezco que compartas tu operativa y experiencia.

Te deseo muchos éxitos.

Deixa un comentari

Translate »
%d bloggers like this: