Entrevista a Enrique Valdecantos (@Valdecantos)

*La entrevista original en castellano “literal” está al final del post (no uséis el traductor).

 

Avui us apropo una persona que crec que no li fan falta presentacions. La veritat es que he d’agrair-li com s’ha obert i l’atent que ha sigut. Crec que aquesta entrevista dona tanta informació, que ha de ser llegida amb molta calma per poder entendre tot el que diu, que… observació personal… penso que tot ha de ser tal i com ho explica.

 

Molt bones Enrique, un plaer poder accedir a fer-te una entrevista, llegir-te cada dia per twitter i poder compartir el teu coneixement.

¿Per començar m’agradaria una mica que ens comentessis com va aparèixer el trading en la teva vida?

Bones Francesc, el primer agrair-te jo a tu que m’hagis convidat a aquesta breu entrevista. La veritat és que em fa molta il·lusió aparèixer a la teva web i pensar que la meva vida i la meva experiència en el trading pot interessar a algú, encara que reconec que també em causa bastant pudor, a més tampoc tinc una història massa glamurosa o excitant, però bé, allà vaig …

Pel que fa a la teva primera pregunta. Hi ha un fet clau que va canviar la meva vida i que és el detonant que avui em dediqui a trading. Aquest punt d’inflexió va tenir lloc l’any 2005. Fins llavors la meva vida era bastant convencional i mai m’havia interessat el món de la borsa. Sí el de l’empresa i les finances en general, per això, entre altres coses me’n vaig anar a Anglaterra per estudiar Administració d’Empreses (BA Business Administration), però el que és la inversió borsària no, almenys de manera conscient perquè inconscientment jo crec que sempre va haver-hi alguna cosa per aquí. Per exemple, em recordo de petit, consultant al teletext les cotitzacions de les accions espanyoles, o buscant al web de la Caja San Fernando manuals de com invertir. Però aquests eren gestos aïllats que tampoc semblaven dibuixar cap patró reconeixible. A més, ningú de la meva família pertany al sector financer o similar. A l’inrevés, el que abunden són els metges i els professors. Així que ja et pots imaginar, “assumir riscos”, o “viure en la incertesa” són expressions que mai s’havien escoltat a casa meva. Els únics que potser poden tenir un perfil una mica més aventurer són el meu pare i el meu avi. El meu pare, perquè alguna experiència emprenedora té i el meu avi, que per cert fa poc que va complir els 103 anys i està millor de salut que tu i que jo, em consta que va comprar alguna vegada lletres del Tresor i va fer els seus primers passos de jove amb la compravenda de diversos actius. Però com veus, res d’especial que pogués explicar la meva deriva professional.

El cas és que jo, en aquest any 2005 i encara amb menys de 30 ja tenia la vida resolta: treballava per compte d’altri i tot m’anava de meravella. Tenia el que se suposa que tothom vol aspirar a tenir: treball segur i indefinit en una empresa pública, un salari bastant alt més dietes de viatge, telèfon d’empresa, responsabilitat mitjana alta, un bon horari … Ho tenia tot. Però un bon dia, i després d’una petita discussió amb el Gerent de l’empresa, em vaig adonar que aquest treball podia assegurar la subsistència, però per descomptat el que mai m’anava a permetre és ser feliç. No em vull estendre en els detalls, però diguem que, d’alguna manera, vaig tocar terra i vaig entrar en una mini depressió. Vaig estar força temps confús i sense saber per on tirar, fins que un dia, bussejant per Internet descobreixo el que és el trading. En aquest moment, i de veritat creu-me, l’estómac em va fer un pessic i vaig sentir que això era el que realment volia fer la resta de la meva vida. Aquest va ser el punt d’inflexió de què parlava al principi.

En aquell moment em vaig posar a investigar i a fer els primers cursos. Va ser llavors quan vaig descobrir a Peio Zárate i Paco Gómez. Amb ells és on vaig començar a entendre el trading de veritat i on vaig aprendre a operar. I bé, aquest va ser el principi d’un llarg, apassionant però també dur camí.

Com recordes l’experiència de combinar treball i trading?

Bona pregunta. Boníssima diria jo. En el meu cas he de reconèixer que jo vaig tenir una situació força privilegiada i idíl·lica. Almenys comparat amb moltes persones. El meu horari em permetia tenir gairebé totes les tardes lliures i el meu salari un bon capital amb el qual començar a aprendre. Però des del punt de vista emocional va ser molt dur. Duríssim. Em sentia com en una “presó d’or”: un lloc del que vols escapar a un lloc al qual no acabes d’arribar. Això provoca ansietat i es passa malament. Molt malament. En el temps en què vaig estar compaginant vaig tenir un parell de períodes continuats de molt bon trading, molt bo. Això em va donar confiança per saber que pots aconseguir-ho. Però van ser seguides per un parell de males ratxes amb dos comptes operatius menys. I volta al pou. Fins que al final el coneixement es sedimenta i comences a operar amb sentit comú i els resultats comencen a arribar.

Arriba un moment en què decideixes que ja és el moment de fer el salt. ¿Què et porta a prendre aquesta decisió i en quines condicions ho fas?

Al final has de prendre una decisió si realment vols dedicar-te a això. Aquesta és la veritat. Arriba un moment en què ja no només no perds, sinó que comences a guanyar. I és aquí quan ho has de fer. Tot i així segueix sent una decisió difícil. He de dir que el meu cas torna a ser poc glamurós i bastant conservador en aquest sentit: em vaig anar prenent-me un permís no retribuït i després una excedència. I així, és clar, és tot molt més fàcil, ho reconec. A més, no teníem deutes, ni fills per alimentar. I teníem (i tenim) un bon coixí d’estalvis que ens permetien (i ens permeten) mantenir el mateix nivell de vida durant alguns anys. Aquestes circumstàncies van ser de molt valor per vèncer la por. Però eren les meves circumstàncies, les meves pròpies i vaig jugar les meves cartes. Una altra persona haurà de valorar el seu punt de partida i saber quines són les seves circumstàncies i valorar com ho pot fer ell.

El bonic de la decisió és que un cop la prens i t’alliberes, l’ansietat desapareix, operes fins i tot millor i per fi et sents trader.

Jo tot i així recomano no fer bogeries i compaginar el trading amb el treball, almenys durant els primers tres, quatre o cinc anys d’aprenentatge, que és el que jo vaig necessitar per fer el salt amb consciència i amb la confiança suficient en la meva habilitat. Respecte i admiro l’audaç, però des del meu punt de vista això és el més assenyat. Però bé, que cadascú faci el que vulgui.

Una vegada que et deixes anar i ja no tens res a què agafar, com recordes aquests principis?

La veritat és que no és pregunta fàcil de respondre. A veure si aconsegueixo explicar-ho. D’una banda em va anar molt millor. Ja et centres en el trading i en el que t’agrada. Et treus aquesta ansietat de la qual parlava al principi i els resultats milloren substancialment. Insisteixo, no vull dir amb això que aconselli deixar la feina a les primeres de canvi. Però per altra banda, almenys en el meu exercici particular, no tot va ser lineal i estable. En els últims quatre anys he tingut pics de volatilitat en els meus resultats que no m’han agradat gens i que he hagut de patir i treballar. M’encantaria dir una altra cosa però això és el que hi ha. Sí que és cert que en els últims temps em costa molt sortir un dia perdedor, cosa que abans no passava. Tinc operacions negatives, per descomptat, i operacions que gestiono millor o pitjor, però sortir perdedor al final del dia és molt rar. Estic en una fase de feeling amb el mercat realment intuïtiva i d’una confiança enorme. Però cal seguir treballant amb humilitat perquè sempre hi ha molt per aprendre, les meves metes són molt ambicioses i encara em queda molt camí.

Com recordes algunes de les teves males ratxes? Quins consells li donaries a algú que les està passant en aquest moment?

Males ratxes fortes he tingut dos (els meus dos comptes operatius menys). La del 2008-2009 va ser especialment virulenta. És un moment molt dur perquè entres en una espiral d’auto destrucció que no saps com aturar. És molt dur. Fas bogeries tot i sabent que són bogeries. Si jo t’ensenyés algun gràfic d’aquelles dates, en ple drowdawn, i ja llavors tenia diversos anys d’experiència i ja havia demostrat el meu bon fer en el trading, pensaries que l’ha fet un mico esquizofrènic que acaba de començar. No hi ha ningú que s’alliberi d’aquestes males experiències. De fet jo crec que tothom ha de passar per elles per aprendre. Cal cremar per aprendre que el foc crema, ficar els dits a l’endoll per aprendre que l’electricitat rampa i perdre els papers per aprendre que el mercat sempre és més llest que tu. ¿I que consell puc donar? Doncs mira, el que vol ser trader ha de tenir tanta auto motivació i ha de ser tan tossut que no ha d’esperar que unes paraules meves l’animin. Simplement sortirà del drawdonw perquè és tossut. El tossut és el que triomfa, que ningú ho oblidi.

Passem a parlar una mica de la teva operativa, preu i volum, mètode Wyckoff, per què?

Bé, per començar dir que “Preu i Volum” no és cap sistema de trading concret, sinó una filosofia d’anàlisi i interpretació del mercat. Ara em diràs que jo he titulat al meu llibre “El mètode Wyckoff” i que “mètode” és el mateix que “sistema”. Bé, potser tens raó. I no et pensis, però realment vaig tenir els meus dubtes amb el títol del llibre perquè no volia portar a equívocs al lector. Però vaig mirar al diccionari i vaig veure que la paraula “mètode” era una mica més obert que “sistema”. A més a Estats Units el concepte “Mètode” és el que habitualment es fa servir quan es parla de les idees de Wyckoff. Això és una cosa que m’agrada subratllar perquè de vegades percebo que algunes persones volen traslladar la idea que “Preu i Volum” és un sistema concret i això porta a equívocs al novell. Entenc la temptació, perquè el principiant sol buscar solucions fàcils i que se li digui quan entrar i quan sortir exactament i sempre hi haurà arguments per intentar treure rendibilitat empresarial a aquesta necessitat.

Per explicar el que realment aporta “Preu i Volum” a l’operativa jo solc fer un paral·lelisme amb el Value Investing. El Value Investing és el mètode d’anàlisi de Benjamin Graham popularitzat amb Waren Buffet. El value Investing no et diu quines empreses concretes has de comprar o vendre, o quantes accions has d’adquirir i quan fer-ho. El que t’ensenya és a detectar empreses que tinguin un bon negoci, una bona marca, ampli marge de seguretat, poc deute i un alt potencial de creixement (això per resumir la filosofia Value a grans trets sense ser un expert). La idea subjacent és que, és sensat pensar que a llarg termini, si apostes per empreses amb aquestes característiques, podràs guanyar diners. Amb “preu i volum” és més o menys igual però amb la lògica de l’oferta i la demanda i des del punt de vista tècnic. La lògica ens diu que els preus es mouen pels desequilibris d’aquestes dues variables i que podem detectar-ho en el preu i en el volum. Després, en quins moments cal obrir l’operació o tancar-la, és una cosa que depèn de molts altres factors. Encara que sí que és cert que nosaltres donem indicacions bastant precises en aquest sentit.

Per dir-ho d’una altra manera, si vols compondre poesia en anglès, has d’evitar la temptació de pensar que amb quatre frases fetes podràs fer-ho. Ho sento però et tocarà capbussar-te en l’idioma fins que siguis completament bilingüe. Serà llavors quan podràs començar a compondre versos bonics.

El mercat, operes el mini-SP i també accions (o això crec) perquè aquest mercat, que t’aporta i que cerques en aquestes accions?

El meu principal producte és el futur del miniSP. Aquest és el motor de la meva operativa des de sempre. Un cop guanyes no hi ha necessitat de canviar. Em sorprèn el fet que altres ho facin quan se suposa que guanyen, però bé… I d’altra banda, és cert que també opero en accions americanes. I ho faig per una triple raó: diversificació financera, emocional i estratègica. És cert que des de fa més d’un any estic en liquiditat i no he vist encara opcions de tornar a compondre una cartera interessant. A més, aquest estiu precisament me’n vaig un mes a Madrid per fer un curs de gestió de carteres a l’IEB (Institut d’Estudis Borsaris). Necessito més professionalitat en aquest sentit perquè a més em tempta molt seriosament la possibilitat de gestionar els diners de tercers i això requereix un coneixement extra del que a dia d’avui no tinc. Així que a seguir aprenent, que és el que més m’agrada fer. Ja t’explicaré que tal em va.

I un dia … fundes Precio y Volumen amb Paco Gomez, pots explicar una mica com el vas conèixer … i que idea hi ha darrere de P&V?

Doncs sí, amb el gran Paco Gómez. Doncs mira, sorgeix de forma molt natural. Jo vaig estar col·laborant amb Peio i Paco durant alguns anys a FHI inversions i sempre hi va haver una química molt especial entre els tres. Vaja, que érem (i som) molt amics. El dia que FHI va tancar (finals del 2011) Peio ens va suggerir que Paco i jo podríem fer un bon tàndem. I així va sorgir Preu i Volum. La idea era molt clara i senzilla: ensenyar el que Paco m’havia ensenyat a mi i als centenars d’alumnes. Teníem clar que havíem de ser rigorosos, oferir una formació relativament barata, en temps real, teòrica i pràctica, que expliqués els orígens d’aquestes idees i aportar les fonts de les nostres arrels i totes les referències possibles. El que era evident és que teníem (i tenim) al millor operador de saló d’Espanya, amb més de 35 anys d’experiència en els mercats financers i això és una cosa que ningú té. Jo no sé si tothom és conscient d’això, però sense Paco avui simplement no es parlaria de Preu i Volum i encara seguiríem creuant mitjanes. No oblidem que vam ser els primers a Espanya a fer-ho i ho hem fet sense amarillismes i amb molta humilitat, sempre evitant les disputes i que ens fiquin en el mateix sac d’altres propostes. No vull sonar arrogant, però la veritat és que hem creat tota una escola d’anàlisi a Espanya que cada dia compta amb més seguidors. Per donar una dada, des que vam fundar “Preu i Volum” en 2012 ja han passat per les nostres aules més de 600 alumnes. I des de 2008/2009 (època FHI), la xifra podria ascendir fins a més de 1500. De fet, totes les escoles de trading que han sorgit en els últims anys i que ensenyen Preu i Volum (i que ja són més de cinc), són totes d’exalumnes nostres. I no tinc en compte operadors professionals coneguts per tots que també s’han format amb nosaltres durant alguns mesos. I això, la veritat és que ens omple d’orgull i satisfacció (com diria algun), ja que és una bona prova que hem fet un gran treball de divulgació fins a la data.

Anem a parlar una mica del llibre que actualment acabes d’escriure “El método Wyckoff“. Que intentes transmetre a través d’ell i de quina manera?

La idea d’escriure va sorgir fa més de dos anys. Sempre em va agradar divulgar i escriure i era una cosa que sabia que havia de fer. Al principi vaig tenir molts dubtes sobre l’enfocament que donar-li. La meva primera idea va ser fer una aproximació de “Preu i Volum” des del punt de vista més modern, però després vaig pensar que el bonic era començar la casa pels fonaments i parlar de les seves arrels. No podem donar-li l’esquena al fet que l’essència de Preu i Volum va sorgir fa més de 100 anys a l’Amèrica de principis del segle XX i això calia explicar-ho. Tornem al tema de l’important que és aportar les fonts. Encara hi ha gent que pensa que atraurà més atenció si projecta la sensació que ell o ella acapara tot el coneixement. Probablement aquesta estratègia sigui molt lucrativa des del punt de vista comercial, però per descomptat no va amb els nostres valors. A l’alumne cal donar-ho tot des del principi i no guardar-se absolutament res. Ha d’aprendre no només el que fem sinó els fonaments de tot el que fem. Però bé, aquesta és la nostra forma d’entendre la formació, que no tothom comparteix. I ja veuràs com d’aquí a no gaire apareixeran cursos on s’expliqui “el mètode Wyckoff” del meu llibre i ni tan sols se em referenciï. Temps al temps.

També he de dir que fins aquest llibre no hi havia res sobre Wyckoff en espanyol i sempre motiva ser el primer en fer-ho. Però encara que parli de Wyckoff no és un llibre d’idees obsoletes. A l’inrevés. Tot és tremendament actual i de fet són les idees operatives que apliquem cada dia.

I pel que fa a la resposta que ha tingut, doncs sincerament estic molt sorprès. Reconec que al principi tenia força por a les crítiques. Les altes expectatives d’algunes persones em donaven vertigen. Sentia que només havia fet un llibre i alguns esperaven el Sant Grial. Però per sorpresa meva totes les crítiques que m’estan arribant són realment molt positives. A més, estic content amb les vendes. L’altre dia em va trucar la meva editora per dir-me que Amazon havia esgotat tot l’estoc disponible i que volia una remesa addicional de 1.000 unitats més! Per a mi això és una passada. A més, en el passat Sant Jordi, vaig entrar per tafanejar en un parell de llibreries i en les dues em van dir que estava esgotat. En fi, que sembla que el llibre agrada i aporta valor. I això, que et digui, a mi m’encanta.

Suposo que ja estàs molt acostumat amb gent nova … però quan algú se t’apropa de zero i decideix dedicar-se al trading quines són les teves primeres recomanacions?

M’he convertit en un especialista en llevar-me d’enmig a cercadors de Sants Grials. Tot i que la veritat és que el nostre alumne tipus no és el principiant absolut, sinó més aviat el trader mitjà o avançat que es troba en una segona fase del camí i que realment vol aprendre a entendre el mercat. El principiant total sol trobar millor acomodament en altres propostes formatives més emocionals. I està bé que així sigui. De tota manera, quan em truca algú, d’una banda intento animar-lo, perquè la cara amable d’aquesta professió existeix i em surt sola, però també vull transmetre-li l’altra cara de la moneda, la part dura de l’aprenentatge. De fet reconec que acostumo a fer més èmfasi en aquesta part més amarga. Entre altres coses perquè crec que realment el que vulgui ser trader sabrà assimilar qualsevol input “negatiu” que jo o qualsevol altre li pugui fer arribar en un moment donat. A més és com el conte de la ballarina que poso en el meu llibre: si l’opinió d’un tercer et pot afectar, potser és que això del trading no és per a tu. El curiós és que molta gent et truca i l’únic que vol escoltar és que tu li diguis el que ells volen sentir, i això amb mi no ho tenen. Aquesta gent em cansa. Podria escriure un llibre amb la quantitat d’emails i de trucades d’aquest estil que he tingut i que encara tinc.

Quina és la qualitat o qualitats que creus que són bàsiques per a un trader?

Hi ha moltes que es necessiten, però sóc de l’opinió que hi ha tantes formes de guanyar diners en els mercats com diferents tipus de persones hi ha. Així que és gairebé segur que tothom tindrà una o dues qualitats innates que podran ser l’element diferenciador que els aporti el seu estil personal i que els faci guanyadors. Estic convençut que tothom té “tares” que polir però també virtuts úniques que explotar.

Tanmateix hi ha algunes qualitats comuns que cal treballar. Una d’elles, per exemple, seria la “tossuderia” (o la passió com es diu ara). Has de voler ser trader passi el que passi. La tossuderia és tenir l’actitud del torero, que quan l’enxampa el toro i gairebé el mata, en l’únic que pensa és en recuperar-se aviat per tornar a torejar. Un altre element important és la sensatesa. Cal tenir metes ambicioses però els peus a terra. Els meus dos comptes me les vaig fondre per no ser sensat i voler “fortuna i glòria” en poc temps. Una altra és la constància. Cal aprendre molt i aprendre tots els dies. Si no tens temps, hauràs de buscar-lo com sigui. I finalment, i per dir una altra molt important, també cal valer una mica per això. Òbviament no cal ser un erudit ni un talent especial, però també és cert que hi ha gent que veus que no arriba. Però són els menys. Realment penso que la majoria de les persones sí que tenen els atributs mínims necessaris per poder guanyar. El problema són les altes expectatives inicials que tots ens posem. Si tothom vol ser Fernando Alonso res més agafar el cotxe, la majoria acabarà accidentat. No obstant això si anem progressant de forma escalonada, potser no tots arriben al nivell de Fernando, però segur que molts aconseguiran guanyar més o menys diners conduint. Però avís, per això es necessiten molts anys.

Anem a un test final per definir-te, preguntes curtes i concises:

Un color? Ui! quina pregunta més carrinclona, no? És broma. No sé, imagino que el negre.

Una cançó? em nego a quedar-me amb només una. Per aquí no passo. :), M’agraden grups des de El Barrio, fins AC / DC passant per Ivan Ferreiro, Love of Lesbian, Zahara, Led Zeppelin, els Beatles, Extremoduro, Los Suaves, Silvio i Sacramento, els Burning o Jethro Tull. Com et pots imaginar no puc quedar-me amb una sola cançó.

Una pel·lícula? potser Pulp Fiction. En el seu moment em va sorprendre moltíssim.

Un plat de menjar? de petit m’agradava molt el pollastre amb patates, amb moltes patates. Em tornava boig. Avui ja de gran, per descomptat em segueix agradant, però el puchero li va guanyant terreny.

Una ciutat o poble? Això és una mica com el de la música. M’encanten les grans ciutats com Londres, París, Nova York, Madrid o Barcelona però si m’he de quedar amb alguna em quedo amb Rollamienta, un poble de Sòria de no més de 50 habitants on va néixer el meu avi. Ser-hi és descansar de veritat. A més, hauríeu de conèixer Soria i la seva gent. Crec que no hi ha gent millor al món.

Un hobby? Paddel, mus (encara que fa temps que no jugo però no tingueu dubte que us guanyaria), la guitarra (tenia un grup amb el meu germà i uns amics de fa anys) …. Hi ha més, però ara no sabria dir-te. Amb aquests tres jo crec que està bé.

Mar o muntanya? Muntanya, sens dubte.

I per últim… si et donessin l’oportunitat de ser una altra persona… qui series? Home, imagino de ser Hugh Hefner de Playboy no hagués estat malament, però, no és. La veritat és que mai he pensat en aquest tipus de preguntes. Realment el bonic és ser tu mateix i en tractar de millorar. Aquest és el veritable repte vital. Em quedo llavors amb ser jo mateix.

 

Moltes gràcies Enrique per dedicar-me una mica del teu valuós temps.

Espero que segueixis tan en forma com fins ara molts anys més.

Molts èxits!

 

—————————————————————————

Entrevista original:

 

Muy buenas Enrique, un placer poder acceder a hacerte una entrevista, leerte cada día por twitter y poder compartir tu conocimiento.

¿Para empezar me gustaría un poco que nos comentaras como apareció el trading en tu vida?

Buenas Francesc, lo primero agradecerte yo a ti que me hayas invitado a esta breve entrevista. La verdad es que me hace mucha ilusión aparecer en tu web y pensar que mi vida y mi experiencia en el trading puede interesar a alguien, aunque reconozco que también me causa bastante pudor, además tampoco tengo una historia demasiado glamurosa o excitante, pero bueno, allá voy…

Con respecto a tu primera pregunta. Hay un hecho clave que cambió mi vida y que es el detonante de que hoy me dedique al trading. Ese punto de inflexión tuvo lugar en 2005. Hasta entonces mi vida era bastante convencional y nunca me había interesado el mundo de la bolsa. Sí el de la empresa y las finanzas en general, por eso, entre otras cosas me fui a Inglaterra para estudiar Administración de Empresas (BA Business Administration), pero lo que es la inversión bursátil no, al menos de forma consciente porque inconscientemente yo creo que siempre hubo algo por ahí. Por ejemplo, me recuerdo de pequeño, consultando en el teletexto las cotizaciones de las acciones españolas, o buscando en la web de la Caja San Fernando manuales de cómo invertir. Pero éstos eran gestos aislados que tampoco parecían dibujar ningún patrón reconocible. Además, nadie de mi familia pertenece al sector financiero o similar. Al revés, lo que abundan son los médicos y los profesores. Así que ya te puedes imaginar, “asumir riesgos”, o “vivir en la incertidumbre” son expresiones que nunca se habían escuchado en mi casa.  Los únicos que tal vez puedan tener un perfil un poco más aventurero son mi padre y mi abuelo. Mi padre, porque alguna experiencia emprendedora tiene y mi abuelo, que por cierto hace poco que cumplió los 103 años y está mejor de salud que tú y que yo, me consta que compró alguna vez letras del Tesoro e hizo sus pinitos de joven con la compraventa de diversos activos. Pero como ves, nada especial que pudiese explicar mi deriva profesional.

El caso es que yo, en ese año 2005 y aún con menos de 30 ya tenía la vida resuelta: trabajaba por cuenta ajena y todo me iba de maravilla. Tenía lo que se supone que todo el mundo quiere aspirar a tener: trabajo seguro e indefinido en una Empresa Pública, un salario bastante alto más dietas de viaje, teléfono de empresa, responsabilidad media alta, un buen horario…. Vamos, lo tenía todo. Pero un buen día, y tras una pequeña discusión con el Gerente de la empresa, me di cuenta de que ese trabajo podía asegurarme la subsistencia, pero desde luego lo que nunca me iba a permitir es ser feliz. No quiero extenderme en los detalles, pero digamos que, de alguna forma, toqué suelo y entré en una mini depresión. Estuve bastante tiempo confuso y sin saber por dónde tirar, hasta que un día, buceando por Internet descubro lo que es el trading. En ese momento, y de verdad créeme, el estómago me dio un pellizco y sentí que eso era lo que realmente quería hacer el resto de mi vida. Este fue el punto de inflexión del que hablaba al principio.

En ese momento me puse a investigar y a hacer los primeros cursos. Fue entonces cuando descubrí a Peio Zárate y a Paco Gómez. Con ellos es donde empecé a entender el trading de verdad y donde aprendí a operar. Y bueno, ese fue el principio de un largo,  apasionante pero también duro camino.

¿Cómo recuerdas la experiencia de combinar trabajo y trading?

Buena pregunta. Buenísima diría yo. En mi caso tengo que reconocer que yo tuve una situación bastante privilegiada e idílica.  Al menos comparado con muchas personas. Mi horario me permitía tener casi todas las tardes libres y mi salario un buen capital con el que empezar a aprender. Pero desde el punto de vista emocional fue muy duro. Durísimo. Me sentía como en una “cárcel de oro”: un sitio del que quieres escapar a un lugar al que no terminas de llegar. Esto provoca ansiedad y se pasa mal. Muy mal. En el tiempo en el que estuve compaginándolo tuve un par de periodos continuados de muy buen trading, muy bueno. Eso me dio confianza para saber que puedes conseguirlo. Pero fueron seguidas por un par de malas rachas con dos cuentas operativas menos. Y vuelta al pozo. Hasta que al final el conocimiento se sedimenta y empiezas a operar con sentido común y los resultados empiezan a llegar.

Llega un momento en el que decides que ya es el momento de pegar el salto. ¿qué te lleva a tomar esa decisión y en qué condiciones lo haces?

Al final tienes que tomar una decisión si realmente quieres dedicarte a esto. Esa es la verdad. Llega un momento en el que ya no solo no pierdes, sino que empiezas a ganar. Y es ahí cuando lo tienes que hacer. Aun así sigue siendo una decisión difícil. Tengo que decir que mi caso vuelve a ser poco glamuroso y bastante conservador en este sentido: me fui tomándome un permiso no retribuido y luego una excedencia. Y así, claro, es todo mucho más fácil, lo reconozco. Además, no teníamos deudas, ni hijos que alimentar. Y teníamos (y tenemos) un buen colchón de ahorros que nos permitían (y nos permiten) mantener el mismo nivel de vida durante algunos años. Estas circunstancias fueron de mucho valor para vencer al miedo. Pero eran mis circunstancias, las mías propias y jugué mis cartas. Otra persona tendrá que valorar su punto de partida y saber cuáles son sus circunstancias y valorar cómo lo puede hacer él.

Lo bonito de la decisión es que una vez la tomas y te liberas, la ansiedad desaparece, operas incluso mejor y por fin te sientes trader.

Yo aun así recomiendo no hacer locuras y compaginar el trading con el trabajo, al menos durante los primeros tres, cuatro o cinco años de aprendizaje, que es lo que yo necesité para dar el salto con consciencia y con la confianza suficiente en mi habilidad. Respeto y admiro al audaz, pero desde mi punto de vista eso es lo más sensato. Pero bueno, que cada uno haga lo que quiera.

Una vez que te sueltas y ya no tienes nada a que agarrarte, ¿cómo recuerdas esos principios?

La verdad es que no es pregunta fácil de responder. A ver si consigo explicarlo. Por una parte me fue mucho mejor. Ya te centras en el trading y en lo que te gusta. Te quitas esa ansiedad de la que hablaba al principio y los resultados mejoran sustancialmente. Insisto, no quiero decir con esto que aconseje dejar el trabajo a las primeras de cambio. Pero por otra parte, al menos en mi desempeño particular, no todo fue lineal y estable. En los últimos cuatro años he tenido picos de volatilidad en mis resultados que no me han gustado nada y que he tenido que sufrir y trabajar. Me encantaría decir otra cosa pero esto es lo que hay. Sí que es cierto que en los últimos tiempos me cuesta mucho salir un día perdedor, cosa que antes no pasaba. Tengo operaciones negativas, por supuesto, y operaciones que gestiono mejor o peor, pero salir perdedor al final del día es muy raro. Estoy en una fase de feeling con el mercado realmente intuitiva y de una confianza enorme. Pero hay que seguir trabajando con humildad porque siempre hay mucho que aprender, mis metas son muy ambiciosas y aún me queda mucho camino.

¿Cómo recuerdas algunas de tus malas rachas? ¿Qué consejos le darías a alguien que las está pasando en este momento?-

Malas rachas fuertes he tenido dos (mis dos cuentas operativas menos). La del 2008-2009 fue especialmente virulenta. Es un momento muy duro porque entras en una espiral de auto destrucción que no sabes cómo parar. Es muy duro. Haces locuras aún a sabiendas de que son locuras. Si yo te enseñase algún gráfico de aquellas fechas, en pleno drowdawn, y ya entonces tenía varios años de experiencia y ya había demostrado mi buen hacer en el trading, pensarías que lo ha hecho un mono esquizofrénico que acaba de empezar. No hay nadie que se libre de esas malas experiencias. De hecho yo creo que todo el mundo tiene que pasar por ellas para aprender. Hay que quemarse para aprender que el fuego quema, meter los dedos en el enchufe para aprender que la electricidad da calambre y perder los papeles para aprender que el mercado siempre es más listo que tú. ¿Y que consejo puedo dar? Pues mira, el que quiere ser trader debe tener tanta auto motivación y tiene que ser tan cabezón que no debe esperar que unas palabras mías le animen. Simplemente saldrá del drawdonw porque es un cabezón. El cabezón es el que triunfa, que nadie lo olvide.

Pasemos a hablar un poco de tu operativa, precio y volumen, método Wyckoff, ¿por qué?

Bien, para empezar decir que “Precio y Volumen” no es ningún sistema de trading concreto, sino una filosofía de análisis e interpretación del mercado. Ahora me dirás que yo he llamado a mi libro “El método Wyckoff” y que “método” es lo mismo que “sistema”. Bueno, tal vez tengas razón. Y no te creas, pero realmente tuve mis dudas con el título del libro porque no quería llevar a equívocos al lector. Pero miré en el diccionario y vi que la palabra “método” era algo más abierto que “sistema”. Además en Estados Unidos el concepto  “Método” es el que habitualmente se usa cuando se habla de las ideas de Wyckoff. Esto es algo que me gusta subrayar porque a veces percibo que algunas personas quieren trasladar la idea de que “Precio y Volumen” es un sistema concreto y eso lleva a equívocos al novato. Entiendo la tentación, porque el novato suele buscar soluciones fáciles y que se le diga cuando entrar y cuando salir exactamente y siempre habrá argumentos para tratar de sacar rentabilidad empresarial a esa necesidad.

Para explicar lo que realmente aporta “Precio y Volumen” a la operativa yo suelo hacer un paralelismo con el Value Investing. El Value Investing es el método de análisis de Benjamin Graham popularizado con Waren Buffet. El value Investing no te dice que empresas concretas tienes que comprar o vender, o cuantas acciones tienes que adquirir y cuando hacerlo. Lo que te enseña es a detectar empresas que tengan un buen negocio, una buena marca, amplio margen de seguridad, poca deuda y un alto potencial de crecimiento (eso por resumir la filosofía Value a grosso modo sin ser un experto).  La idea que subyace es que, es sensato pensar que a largo plazo, si apuestas por empresas con esas características, podrás ganar dinero. Con “precio y volumen” es más o menos igual pero con la lógica de la oferta y la demanda y desde el punto de vista técnico. La lógica nos dice que los precios se mueven por los desequilibrios de estas dos variables y que podemos detectarlo en el precio y en el volumen. Luego, en que momentos hay que abrir la operación o cerrarla, es algo que depende de otros muchos factores. Aunque sí que es cierto que nosotros damos indicaciones bastante precisas en ese sentido.

Por decirlo de otro modo, si quieres componer poesía en inglés, debes evitar la tentación de pensar que con cuatro frases hechas podrás hacerlo. Lo siento pero te tocará zambullirte en el idioma hasta que seas completamente bilingüe. Será entonces cuando podrás empezar a componer versos hermosos.

El mercado, operas el mini-SP y también acciones (o eso creo) porque ese mercado, que te aporta y que buscas en esas acciones?

Mi principal producto es el futuro del miniSP. Ese es el motor de mi operativa desde siempre. Una vez ganas no hay necesidad de cambiar. Me sorprende el hecho que otros lo hagan cuando se supone que ganan, pero bueno. Y por otra parte, es cierto que también opero en acciones americanas. Y lo hago por una triple razón: diversificación financiera, emocional y estratégica. Es cierto que desde hace más de un año estoy en liquidez y no he visto aún opciones de volver a componer una cartera interesante. Además, este verano precisamente me voy un mes a Madrid para hacer un curso de gestión de carteras en el IEB (Instituto de Estudios Bursátiles). Necesito más profesionalidad en este sentido porque además me tienta muy en serio la posibilidad de gestionar dinero de terceros y eso requiere un conocimiento extra del que a día de hoy carezco. Así que a seguir aprendiendo, que es lo que más me gusta hacer. Ya te contaré que tal me va.

Y un día… fundas Precio y Volumen con Paco Gomez, puedes contarnos un poco como lo conociste… y que idea hay detrás de P&V?

Pues sí, con el gran Paco Gómez. Pues mira, surge de forma muy natural. Yo estuve colaborando con Peio y Paco durante algunos años en FHI inversiones y siempre hubo una química muy especial entre los tres. Vamos, que éramos (y somos) muy amigos. El día que FHI cerró (finales del 2011) Peio nos sugirió que Paco y yo podríamos hacer un buen tándem. Y así surgió Precio y Volumen. La idea era muy clara y sencilla: enseñar lo que Paco me había enseñado a mí y a cientos de alumnos. Teníamos claro que teníamos que ser rigurosos, ofrecer una formación relativamente barata, en tiempo real, teórica y práctica, que explicase los orígenes de estas ideas y aportar las fuentes de nuestras raíces y todas las referencias posibles. Lo que era evidente es que teníamos (y tenemos) al mejor operador de salón de España, con más de 35 años de experiencia en los mercados financieros y eso es algo que nadie tiene. Yo no se si todo el mundo es consciente de esto pero Sin Paco hoy simplemente no se hablaría de Precio y Volumen y aún seguiríamos cruzando medias. No olvidemos que fuimos los primeros en España en hacerlo y lo hemos hecho sin amarillismos y con mucha humildad, siempre evitando las disputas y que nos metan en el mismo saco de otras propuestas. No quiero sonar arrogante, pero la verdad es que hemos creado toda una escuela de análisis en España que cada día cuenta con más seguidores. Por dar un dato, desde que fundamos “Precio y Volumen” en 2012 ya han pasado por nuestras aulas más de 600 alumnos. Y desde 2008/2009 (época FHI), la cifra podría ascender hasta más de 1500. De hecho, todas las escuelas de trading que han surgido en los últimos años y que enseñan Precio y Volumen (y que ya son más de cinco), son todas de ex-alumnos nuestros. Y no tengo en cuenta operadores profesionales conocidos por todos que también se han formado con nosotros durante algunos meses. Y eso, la verdad es que nos llena de orgullo y satisfacción (como diría alguno) ya que es buena prueba de que hemos hecho un gran trabajo de divulgación hasta la fecha.

Vamos a hablar un poco del libro que actualmente acabas de escribir “El método Wyckoff”. Que intentas transmitir a través de él y de qué manera?

La idea de escribirlo surgió hace más de dos años. Siempre me gustó divulgar y escribir y era algo que sabía que tenía que hacer. Al principio tuve muchas dudas sobre el enfoque que darle. Mi primera idea fue hacer una aproximación de “Precio y Volumen” desde el punto de vista más moderno, pero luego pensé que lo bonito era empezar la casa por los cimientos y hablar de sus raíces. No podemos darle la espalda al hecho de que la esencia de Precio y Volumen surgió hace más de 100 años en la América de principios del siglo XX y eso había que contarlo. Volvemos al tema de lo importante que es aportar las fuentes. Aún hay gente que piensa que atraerá más atención si proyecta la sensación de que él o ella acapara todo el conocimiento. Probablemente esa estrategia sea muy lucrativa desde el punto de vista comercial, pero desde luego no va con nuestros valores. Al alumno hay que dárselo todo desde el principio y no guardarse absolutamente nada. Debe aprender no solo lo que hacemos sino los fundamentos de todo lo que hacemos. Pero bueno, esa es nuestra forma de entender la formación, que no todo el mundo comparte. Y ya verás cómo dentro de no mucho aparecerán cursos donde se explique “el método Wyckoff” de mi libro y ni siquiera se me referencie. Tiempo al tiempo.

También tengo que decir que hasta este libro no había nada sobre Wyckoff en español y siempre motiva ser el primero en hacerlo. Pero aunque hable de Wyckoff no es un libro de ideas obsoletas. Al revés. Todo es tremendamente actual y de hecho son las ideas operativas que aplicamos cada día.

Y con respecto a  la respuesta que ha tenido, pues sinceramente estoy muy sorprendido. Reconozco que al principio tenía bastante miedo a las críticas. Las altas expectativas de algunas personas me daban pavor. Sentía que solo había hecho un libro y algunos esperaban el Santo Grial. Pero para sorpresa mía todas las críticas que me están llegando son realmente muy positivas. Además, estoy contento con las ventas. El otro día me llamó mi editora para decirme que Amazon había agotado todo el stock disponible y que quería una remesa adicional de 1000 unidades más!. Para mí eso es una pasada. Además, en el pasado Sant Jordi, entré para curiosear en un par de librerías y en ambas me dijeron que estaba agotado. En fin, que parece que el libro gusta y aporta valor. Y eso, que te voy a decir, a mí me encanta.

Supongo que ya estás muy a acostumbrado con gente nueva… pero cuando alguien se te acerca de cero y decide dedicarse al trading cuáles son tus primeras recomendaciones?

Me he convertido en un especialista en quitarme de en medio a buscadores de Santos Griales. Aunque la verdad es que nuestro alumno tipo no es el novato absoluto, sino más bien el trader medio o avanzado que se encuentra en una segunda fase del camino y que realmente quiere aprender a entender el mercado. El novato total suele encontrar mejor acomodo en otras propuestas formativas más emocionales. Y está bien que así sea. De todas formas, cuando me llama alguno, por una parte trato de animarle, porque la cara amable de esta profesión existe y me sale sola, pero también quiero transmitirle la otra cara de la moneda, la parte dura del aprendizaje. De hecho reconozco que suelo hacer más hincapié en esta parte más amarga. Entre otras cosas porque creo que realmente el que quiera ser trader sabrá asimilar cualquier input “negativo” que yo o cualquier otro le pueda hacer llegar en un momento dado. Además es como el cuento de la bailarina que pongo en mi libro: si la opinión de un tercero te puede afectar, a lo mejor es que esto del trading no es para ti. Lo curioso es que mucha gente te llama y lo único que quiere escuchar es que tú le digas lo que ellos quieren oír, y eso conmigo no lo van a tener. Esa gente me cansa. Podría escribir un libro con la cantidad de emails y de llamadas de ese estilo que he tenido y que aún tengo.

¿Cuál es la cualidad o cualidades que crees que son básicas para un trader?

Hay muchas que se necesitan, pero soy de la opinión de que existen tantas formas de ganar dinero en los mercados como distintos tipos de personas hay. Así que es casi seguro que todo el mundo tendrá una o dos cualidades innatas que podrán ser el elemento diferenciador que les aporte su estilo personal y que les haga ganadores. Estoy convencido que todo el mundo tiene “taras” que pulir pero también virtudes únicas que explotar.

No obstante hay algunas cualidades comunes que hay que trabajar. Una de ellas, por ejemplo, sería la “cabezonería” (o la pasión como se dice ahora). Tienes que querer ser trader pase lo que pase. La cabezonería es tener la actitud del torero, que cuando lo pilla el toro y casi lo mata, en lo único que piensa es en recuperarse pronto para volver a torear. Otro elemento importante es la sensatez. Hay que tener metas ambiciosas pero los pies en el suelo. Mis dos cuentas me las fundí por no ser sensato y querer “fortuna y gloria” en poco tiempo.  Otra es la constancia. Hay que aprender mucho y aprender todos los días. Si no tienes tiempo, tendrás que buscarlo como sea. Y por último, y por decir otra muy importante, también hay que valer un poco para esto. Obviamente no hay que ser un erudito ni un talento especial, pero también es cierto que hay gente que ves que no llega.  Pero son los menos. Realmente pienso que la mayoría de las personas sí tienen los atributos mínimos necesarios para poder ganar. El problema son las altas expectativas iniciales que todos nos ponemos. Si todo el mundo quiere ser Fernando Alonso nada más coger el coche, la mayoría acabará accidentado. Sin embargo si vamos progresando de forma escalonada, a lo mejor no todos llegan al nivel de Fernando, pero seguro que muchos lograrán ganar más o menos dinero conduciendo. Pero aviso, para esto se necesitan muchos años.

Vamos a un test final para definirte, preguntas cortas y concisas:

¿Un color? Uy!, que pregunta más ñoña,¿no?. Es broma. No sé, imagino que el negro.

Una canción? me niego a quedarme con solo una. Por aquí no paso. :), Me gustan grupos desde El Barrio, hasta AC/DC pasando por Ivan Ferreiro, Love of Lesbian, Zahara, Led Zeppelin, los Beatles, Extremoduro, los Suaves, Silvio y Sacramento, los Burning o Jethro Tull. Como te puedes imaginar no puedo quedarme con una sola canción.

Una película? tal vez Pulp Fiction. En su día me sorprendió muchísimo.

Un plato de comida? de pequeño me gustaba mucho el pollo con patatas, con muchas patatas. Me volvía loco. Hoy ya de mayor, por supuesto me sigue gustando, pero el puchero le va ganando terreno.

Una ciudad o pueblo? Esto es un poco como lo de la música. Me encantan las grandes ciudades como Londres, Paris, Nueva York, Madrid o Barcelona pero si me tengo que quedar con alguna me quedo con Rollamienta, un pueblo de Soria de no más de 50 habitantes donde nació mi abuelo. Estar allí es descansar de verdad. Además, tendríais que conocer Soria y a sus gentes. Creo que no hay gente mejor en el mundo.

Un hobby? Paddel, mus (aunque hace tiempo que no juego pero no tengáis duda de que os ganaría), la guitarra (tenía un grupo con mi hermano y unos amigos hace años)…. Hay más, pero ahora no sabría decirte. Con estos tres yo creo que está bien.

Mar o montaña? Montaña, sin duda.

Y por último… si te dieran la oportunidad de ser otra persona quien serias?

Hombre, imagino que ser Hugh Hefner de Playboy no hubiese estado mal, pero, no se. La verdad es que nunca he pensado en este tipo de preguntas. Realmente lo bonito es ser tu mismo y en tratar de mejorar. Ese es el verdadero reto vital.  Me quedo entonces con ser yo mismo.

Muchas gracias Enrique por dedicarme un poco de tu valioso tiempo.

Espero que sigas tan en forma como hasta ahora muchos años más.

Muchos éxitos!

 

Deixa un comentari

Translate »
%d bloggers like this: