Entrevista a Alvaro Basagoiti (@AlvaroTWOL)

*La entrevista original en castellano está al final del post (no uséis el traductor).

Avui porto l’Alvaro la segona cara de TWOL. Ja fa mesos que vaig entrevistar al seu germà i ja tocava que ell també s’expliques. Desitjo que us agradi.

 

Molt bones Alvaro, un plaer poder haver-te conegut, veure’t cada dia i poder entrevistar-te.
Comencem va … pregunta de rigor … en quin dia coneixes el trading, que t’atrapa d’ell … i que fa que se’t posi entre cella i cella?

Ja en la carrera em va començar a interessar, el món del trading em cridava molt l’atenció. Les condicions amb què ens venen el trading suposo que és el que ens atrapa a tots, llibertat financera i personal. Això i la meva passió que vaig tenir des de sempre per la borsa em van fer decidir-me per el trading com a opció de vida.

Et va servir d’alguna cosa algunes de les teves ocupacions anteriors o va ser un món nou a descobrir?

Sempre he estudiat i treballat en el món econòmic, però res semblant al trading. La veritat que va ser un món nou, com començar de zero.

Com va ser el teu pas de treballar per altres a dedicar-te al trading i com recordes aquest pas i els seus principis?

Durant la carrera i just al acabar-la, els meus treballs van ser tots per compte aliè. Haver estat en les dues situacions em permet comparar i, tenint ambdues seus avantatges i inconvenients, em quedo sense dubtar-ho amb treballar per compte propi. Això sí, el canvi i la decisió és dura. Però el que no arrisca no guanya.

D’acord, ja està … ara estàs tu i el mercat. Però tots els principis són molt difícils … Males ratxes, mals dies, no surt com esperaves … que vas fer en aquesta situació, com aguantar-se i treballar per no decaure?

Per descomptat sempre t’imagines el camí més fàcil del que després és. Les males ratxes i moments difícils en el trading són inevitables, i no llençar la tovallola i aguantar és clau per als que aconsegueixen després l’èxit. Moltes vegades et planteges coses, però insistir una i altra vegada és l’única aptitud que val en això. Jo sempre treballo millor amb metes i objectius, i tirar endavant la meva carrera com a trader era el principal de la meva vida. També vaig tenir molta ajuda d’altres traders i del meu germà Jose és clar. Jo recomano a tots els que estiguin en el camí que no tirin la tovallola mai, perquè si segueixen sempre amb la disciplina necessària és molt probable que els resultats arribin.

Quina és la teva forma d’operar, en quins mercats i per què?

Jo sempre diferencio entre contextualització i set-up. Per contextualitzar i entendre el mercat em guio per elliott, fibos i la pròpia acció del preu. Un cop amb el context a favor esperes que es produeixi una finestra d’alta probabilitat, on faig servir la relació preu-volum, confluències, i de nou la pròpia acció del preu.

Sobretot operem el Dax, encara que també fiquem alguna ordre en cru, Íbex …

Si ara et ve una persona que i et diu: em vull dedicar al mateix que tu, quin consell li donaries?

Jo no vaig a enganyar a ningú, això és molt dur, molt més que la majoria dels treballs. A part necessites unes condicions (diners, temps, poques càrregues familiars, etc.). Si et decideixes dedicar a això, és perquè realment t’agrada la feina i una mica el risc (o almenys que no t’incomodi molt la incertesa, sobretot per als primers anys). Si reuneixes aquestes condicions, prepara’t per a un camí llarg on necessitaràs molta paciència i disciplina. Evidentment per a mi val la pena, però el meu consell és que cadascú avaluï si li compensa o no.

Formes part d’TWOL explica’ns una mica el projecte, la formació que doneu i com ho enfoqueu tot.

TradingWayOfLife és una societat d’inversió i formació. Ha crescut molt des que vam començar amb la “marca” i estem molt il·lusionats amb els projectes que ens vénen per davant. La formació l’hem tingut presencial i últimament sobretot online (a la sala). Ara tornarem al presencial, en algunes universitats. En la formació intentem transmetre els nostres coneixements des de l’experiència que tenim, sent l’objectiu aplanar el màxim el camí als futurs traders. El que més sol interessar és el sistema, però també fem èmfasi en la gestió emocional. L’enfocament que busquem sempre és el de la proximitat total i confiança amb els companys que ens trien per a la seva formació.

Què opines de la consistència en el trading?

Consistència s’aconsegueix quan penses en el teu trading més a mitjà / llarg termini i deixes de preocupar-te tant pel resultat d’una trade concreta. Consistència és arribar a aquest punt en el qual saps que si apliques el teu coneixement, guanyaràs de manera regular. És real la possibilitat d’aconseguir-la és clar, però porta temps d’entrenament, pel que fa a l’enteniment del mercat i també pel que fa al control de les teves emocions.

Que penses sobre la gestió monetària, com la veus o interpretes tu?

La gestió monetària és clau en qualsevol trader guanyador. Sense una GM correcta és impossible guanyar a llarg termini. Les fallades en psicotrading i sistema al final resulten d’una fallada en la GM. Per tant és el punt on mai podem fallar. Això del trading al final és estadística i probabilitat, res més. I això ho fem favorable al nostre compte quan la GM sempre és correcta. Recalcar el de sempre!

Creus que en el trading podem tenir un sou mensual?

Sens dubte
Abans de passar a un pla més personal i íntim si vols dir alguna cosa més sobre trading que no vulguis que es perdi i que no t’hagi preguntat, aquest és el moment.

Cada trader és un món, poden usar els mateixos coneixements, que després l’operativa serà molt diferent. Això és un camí que cal caminar sol, de manera que comparar o copiar no ajuden per a res. Cada un té unes condicions i una situació que tindrà uns temps i uns avenços únics. Recomano no entrar en comparacions, crítiques d’altres sistemes, guerres absurdes o excuses a les teves pèrdues, i buscar el teu camí. Tot depèn de tu.

Anem a un test final per definir-te, preguntes curtes i concises:

Un color? Verd
Una cançó? Tot Anfield cantant you will never walk alone (pèls de punta)
Una pel·lícula? Pulp Fiction
Un plat de menjar? Sopa de marisc, pop (gastronomia gallega)
Una ciutat o poble? New York
Un hobby? El futbol i la nit, em perden.
Mar o muntanya? Mar
I finalment … si et donessin l’oportunitat de ser una altra persona qui series?
Doncs l’home més feliç del món, sigui qui sigui.
Moltes gràcies Alvaro per dedicar-me el teu valuós temps.

Et desitjo molt èxit en el projecte TWOL i en el teu trading!

Gràcies a tu Francesc, molt interessant l’entrevista (com totes les que fas). Espero que li agradi a la gent. Una forta abraçada amic !!

 

———-

Entrevista original:

 

Muy buenas Alvaro, un placer poder haberte conocido, leerte cada día y poder entrevistarte.

Empecemos va… pregunta de rigor… en que día conoces el trading, que te atrapa del… y que hace que se te ponga entre ceja y ceja?

Ya en la carrera me empezó a interesar, el mundillo del trading me llamaba mucho la atención. Las condiciones con la que nos venden el trading supongo que es lo que nos atrapa a todos, libertad financiera y personal. Eso y mi pasión que tuve desde siempre por la bolsa me hicieron decidirme por el trading como opción de vida.

Te sirvió de algo alguno de tus empleos anteriores o fue un mundo nuevo a descubrir?

Siempre he estudiado y trabajado en el mundo económico, pero nada parecido al trading. La verdad que fue un mundo nuevo, como empezar de cero.

Como fue tu paso de trabajar por otros a dedicarte al trading y como recuerdas ese paso y sus principios?

Durante la carrera y justo al acabarla, mis trabajos fueron todos por cuenta ajena. Haber estado en ambas situaciones me permite comparar y, teniendo ambas sus ventajas e inconvenientes, me quedo sin dudarlo con trabajar por cuenta propia. Eso sí, el cambio y la decisión es dura. Pero el que no arriesga no gana.

Vale, ya está… ahora estas tú y el mercado. Pero todos los principios son muy difíciles… Malas rachas, malos días, no sale como esperabas… Que hiciste en esa situación, como aguantarla y trabajar para no decaer?

Desde luego siempre te imaginas el camino más fácil de lo que luego es. Las malas rachas y momentos difíciles en el trading son inevitables, y no tirar la toalla y aguantar es clave para los que consiguen luego el éxito. Muchas veces te planteas cosas, pero insistir una y otra vez es la única aptitud que vale en esto. Yo siempre trabajo mejor con metas y objetivos, y sacar adelante mi carrera como trader era el principal de mi vida. También tuve mucha ayuda de otros traders y de mi hermano Jose por supuesto. Yo recomiendo a todos los que estén en el camino que no tiren la toalla nunca, porque si siguen siempre con la disciplina necesaria es muy probable que los resultados lleguen.

Cuál es tu forma de operar, en que mercados y porque?

Yo siempre diferencio entre contextualización y set-up. Para contextualizar y entender el mercado me guio por elliott, fibos y la propia acción del precio. Una vez con el contexto a favor esperas que se produzca una ventana de alta probabilidad, donde usamos la relación precio-volumen, confluencias, y de nuevo la propia acción del precio.

Sobre todo operamos el Dax, aunque también metemos alguna orden en crudo, Ibex…

Si ahora te viene una persona que te ve y dice me quiero dedicar a lo mismo que tú, que consejo le darías?

Yo no voy a engañar a nadie, esto es muy duro, mucho más que la mayoría de los trabajos. Aparte necesitas unas condiciones (dinero, tiempo, pocas cargas familiares, etc). Si te decides dedicar a esto es porque realmente te gusta el trabajo y un poco el riesgo (o por lo menos que no te incomode mucho la incertidumbre, sobre todo para los primeros años). Si reúnes esas condiciones prepárate para un camino largo donde necesitaras mucha paciencia y disciplina.  Evidentemente para mi merece la pena, pero mi consejo es que cada uno evalúe si le compensa o no.

Formas parte de TWOL explícanos un poco el proyecto, la formación que dais y como lo enfocáis todo.

TradingWayOfLife es una sociedad de inversión y formación. Ha crecido mucho desde que empezamos con la “marca” y estamos muy ilusionados con los proyectos que nos vienen por delante. La formación hemos tenido presencial y últimamente sobre todo online (en la sala). Ahora volveremos al presencial, en algunas universidades. En la formación intentamos transmitir nuestros conocimientos desde la experiencia que tenemos, siendo el objetivo allanar lo máximo el camino a los futuros traders. Lo que más suele interesar es el sistema, pero también hacemos hincapié en la gestión emocional. El enfoque que buscamos siempre es el de la cercanía total y confianza con los compañeros que nos eligen para su formación.

Qué opinas de la consistencia en el trading?

Consistencia se consigue cuando piensas tu trading más a medio/largo plazo y dejas de preocuparte tanto por el resultado de una trade concreta. Consistencia es llegar a ese punto en el que sabes que si aplicas tu conocimiento vas a ganar de manera regular. Es real la posibilidad de conseguirla claro, pero lleva tiempo de entrenamiento, en lo referente al entendimiento del mercado y también en lo referente al control de tus emociones.

Que piensas sobre la gestión monetaria, como la ves o interpretas tu?

La gestión monetaria es clave en cualquier trader ganador. Sin una GM correcta es imposible ganar a largo plazo. Los fallos en psicotrading y sistema al final resultan de un fallo en la GM. Por tanto es el punto donde jamás podemos fallar. Esto del trading al final es estadística y probabilidad, nada más. Y eso lo hacemos favorable a nuestra cuenta cuando la GM siempre es correcta. Recalcar lo de siempre!

Crees que en el trading podemos tener un sueldo mensual?

Sin duda

Antes de pasar a un plano más personal e íntimo si quieres decir algo más sobre trading que no quieras que se pierda y que no te haya preguntado, este es el momento.

Cada trader es un mundo, pueden usar los mismos conocimientos, que luego la operativa será muy diferente. Esto es un camino que hay que andar solo, por lo que compararse o copiar no ayudan para nada. Cada uno tiene unas condiciones y una situación que tendrá unos tiempos y unos avances únicos. Recomiendo no entrar en comparaciones, críticas de otros sistemas, guerras absurdas o escusas a tus pérdidas, y buscar tú camino. Todo depende de ti.

Vamos a un test final para definirte, preguntas cortas y concisas:

Un color? Verde

Una canción? Todo Anfield cantando you will never walk alone (pelos de punta)

Una película? Pulp Fiction

Un plato de comida? Sopa de marisco, pulpo (gastronomía gallega)

Una ciudad o pueblo? New York

Un hobby? El fútbol y la noche, me pierden.

Mar o montaña? mar

Y por último… si te dieran la oportunidad de ser otra persona quien serias?

Pues el hombre más feliz del mundo, sea quien sea

Muchas gracias Alvaro por dedicarme tu valioso tiempo.

Te deseo mucho éxito en el proyecto TWOL y en tu trading!

Gracias a ti Francesc, muy interesante la entrevista (como todas las que haces). Espero que le guste a la gente. Un fuerte abrazo amigo!!

Deixa un comentari

Translate »
%d bloggers like this: